Što je polisomnografija? Kako se radi i što znače rezultati

Ako se pitate što je polisomnografija, upoznat ćemo vas s ovim cjelonoćnim neinvazivnim snimanjem pacijenata, gdje se monitorira njihovo spavanje, disanje i kretanje. Pretraga je u potpunosti bezbolna i ugodna pacijentu, a služi kako bi stručnom liječniku, somnologu, omogućila detaljan uvid u problem spavanja.

Što je i kako se radi polisomnografija?

Ana Marija Šantić, dr.med, specijalistica i neurolog o polisomnografiji

Prije nego što će pacijent otići spavati, zdravstveni stručni radnik objasnit će mu kompletnu proceduru, a nakon toga priključiti senzore, posebnom kremom, na mjesta na tijelu koja su za to predviđena i sukladno tome što se želi mjeriti. Najčešće se polisomnografijom mjeri moždana aktivnost, pokreti očiju, tonus mišića, disanje, rad srca i saturacija kisika. Tijekom noći, dok pacijent spava, zdravstveni djelatnik prati spavanje putem kamere u drugoj prostoriji te je pacijentu na raspolaganju za sve upite tijekom noći.

Liječnici smatraju da je polisomnografija najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje apneje u snu. Polisomnografija se radi u slučajevima kada osoba ima probleme s hrkanjem, nenamjernim pokretanjem udova, poteškoće s koncentracijom, jutarnjom glavoboljom ili gušenjem tijekom spavanja. Ona je dijagnostički postupak kojim se može dijagnosticirati sindrom nemirnih nogu, insomnia, narkolepsija, mjesečarenje (somnabulizam) te ostale parasomnije.

Kako izgleda polisomnografija u Poliklinici NeuroSan?

Pacijenti se često pitaju što je polisomnografija i kako će ona izgledati. Pacijenti će provesti jednu noć u poliklinici. Prije toga će dobiti detaljne upute kako se pripremiti. Moraju imati posve čistu kosu, bez korištenja gelova i drugih preparata. Ne preporučuje se konzumacija pića koja sadrže kofein, alkohol ili lijekova za spavanje te bi također trebalo izbjeći popodnevno spavanje. Ako pacijenti konzumiraju neke druge lijekove, trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što započne polisomnografija.

Važno je da pacijenti sa sobom ponesu ugodnu odjeću za spavanje i pribor za osobnu higijenu. Mogu ponijeti i knjigu ili časopis s obzirom na to da korištenje mobitela, TV-a i drugih elektroničkih uređaja nije dozvoljeno prije postupka polisomnografije jer mogu remetiti san. Tijekom dana bi pacijenti trebali konzumirati što manje tekućine obzirom da odlazak na toalet tijekom noći neće biti moguć. Ne preporučuje se ni korištenje masnih krema za lice kako bi elektrode mogle bolje prianjati tijekom polisomnografije.

Polisomnografija u poliklinici NeuroSan

Hoće li vas nešto boljeti tijekom polisomnografije?

Polisomnografija je potpuno bezbolna pretraga.

Što će se dogoditi ako ne možete zaspati?

Pacijenti imaju dovoljno vremena da se opuste prije nego što ih se pripremi za polisomnografiju. Prostorije su prozračne, tihe i potpuno mračne, a kreveti dovoljno veliki i ugodni te pacijenti imaju na raspolaganju jastuke različite tvrdoće. Naravno, ako pacijent to želi, može ponijeti i vlastiti jastuk. Preporučuje se da sa sobom ponesete i knjigu za čitanje. Iz našeg iskustva, 98 posto pacijenata koji su na cjelonoćnom testiranju imaju adekvatnu strukturu spavanja koja je dovoljna kako bi se napravila analiza cjelonoćnog snimanja.

„Radim i nemam vremena za stvari kao što je polisomnografija“

Polisomnografija odvija se u večernjem terminu. Pacijenti dolaze u polikliniku u 21 sat te ostaju u njoj do 6 ili 7 sati ujutro, tako da mogu stići i na posao. Dakle, za odlazak na polisomnografiju nije potrebno uzimati slobodne dane ili godišnji odmor. Također, u poliklinici se nalazi i toalet, gdje se pacijenti mogu otuširati i spremiti za posao.

Iskustva pacijenata koji su se odvažili na polisomnografiju

„Mogu li još ponekad doći ovdje prespavati?“, „Spavao sam bolje nego kod kuće“, „Ovdje ću svakako doći spavati kad ću se poželjeti odmoriti“, „Kod vas je uvijek dobra vibra, baš se čovjek može opustiti“ – ovo su samo neka od iskustava naših pacijenata koji su se odvažili na polisomnografiju, a koja mogu pomoći i vama da donesete tu odluku.

Rezultati polisomnografije

Za neke dijagnoze rezultati su gotovi već isto jutro, no rezultate vašeg PSG-a dobit ćete najkasnije za dva do tri radna dana. Zdravstveni djelatnik prikupit će podatke od noći u kojoj ste spavali kako bi se oblikovao vaš ciklus spavanja. Nakon toga će se pregledati dobiveni podaci, vaša medicinska povijest bolesti te povijest spavanja kako bi se postavila dijagnoza.

Rezultati polisomnografije
Rezultati polisomnografije

Što je AHI?

Liječnik će pregledati rezultate polisomnografije i proučiti učestalost epizoda apneje, koje nastaju kada pacijent prestane disati 10 sekundi ili dulje. Također će proučiti učestalost epizoda hipopneje, do koje dolazi kada je disanje djelomično blokirano 10 sekundi ili dulje. Pomoću ovih podataka može izmjeriti rezultate parametrom Apneja-Hipopneja-Indeks (AHI). On pokazuje prosječnu učestalost prestanka disanja u jednom satu. Ako je AHI niži od 5, to je normalan nalaz. Ako AHI iznosi od 5 do 15, može ukazivati na laganu apneju u snu. Ako iznosi od 15 do 30, ukazuje na umjerenu, odnosno srednje tešku apneju. Ako AHI prikazuje više od 30, radi se o vrlo teškoj apneji.

Ako je vaša dijagnoza apneja u snu, liječnik vam može preporučiti CPAP uređaj, koji će osigurati stalni dovod zraka u nos ili usta dok spavate te će također grijati i ovlaživati zrak koji pacijent udiše. Kod drugih poremećaja spavanja, liječnik će s vama razgovarati o mogućnostima.