Život s apnejom: Iskustva Dalibora Petka i Mirka Fodora

Apneja je poremećaj spavanja koji može utjecati na kvalitetu života na različite načine. Od poteškoća s koncentracijom i umorom tijekom dana do glasnog hrkanja i prekida disanja tijekom noći, simptomi apneje mogu biti izazovni i frustrirajući. Upoznat ćemo vas s iskustvima Dalibora Petka i Mirka Fodora, koji su podijelili svoje priče o životu s apnejom i kako su se nosili s njom.

Priča Dalibora Petka

Dalibor Petko, poznati voditelj, otkrio je da pati od apneje prije nekoliko godina. Nakon što je godinama ignorirao simptome, osjećaj gušenja tijekom noći i umor tijekom dana, napokon je odlučio potražiti pomoć stručnjaka. Nakon dijagnoze, Petko je krenuo u liječenje koje uključuje nošenje CPAP aparata tijekom spavanja. CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) aparat pomaže otvoriti dišne puteve i spriječiti prekide disanja tijekom noći. Petko je, nakon početnog perioda prilagodbe, primijetio značajno poboljšanje kvalitete svog spavanja i općeg stanja.

Saznajte više o simptomima i liječenju apneje, kroz Petkovu osobnu priču i poslušajte savjete koje je podijelio:

Priča Mirka Fodora

Mirko Fodor, poznati hrvatski televizijski voditelj, također se suočio s dijagnozom apneje prije deset godina. Iskusio je simptome poput glasnog hrkanja, prekida disanja tijekom noći i umora tijekom dana, a njegovo je zdravlje postajalo sve lošije. Nakon dijagnoze, Fodor se odlučio na nekoliko promjena u svom životnom stilu, uključujući gubitak težine i prestanak pušenja, kako bi poboljšao svoje zdravlje i ublažio simptome apneje. Međutim, kako su simptomi i dalje bili prisutni, odlučio se na liječenje CPAP aparatom, koji mu je značajno poboljšao kvalitetu spavanja i opće zdravlje. Podijelio je svoje iskustvo s apnejom, kao i savjete o tome kako se nositi s ovim poremećajem spavanja:

Ne zanemarujte simptome apneje

Nemojte ignorirati simptome apneje – glasno hrkanje i prekide disanja tijekom noći, jer se mogu odraziti na vašu kvalitetu života. Umor tijekom dana vjerojatno neće otići sam od sebe, stoga je bitno da se obratite stručnjacima za poremećaje spavanje.