Alarm za uzbunu ili? Kako prepoznati je li hrkanje samo ometajući zvuk dok spavamo ili apneja u snu

Ponekad hrkanje može ukazivati i na ozbiljno zdravstveno stanje, kao što je apneja u snu. Prepoznajte simptome!

Hrkanje je promukli ili oštri zvuk koji se javlja zbog suženja i vibracije mekog nepca i ždrijelnih stijenki dok udišete. Gotovo svi s vremena na vrijeme hrču. Tako je hrkanje bilo ‘popularno’ čak i u prošlosti. Za Musolinija se pričalo da je bio umjetnik u hrkanju, a Churchill je stvarao buku od 35 decibela. Postoji čak i Guinnessov rekord u hrkanju! Drži ga Karen Walker iz Švedske čija je buka hrkanja iznosila čak 93 decibela! Međutim, za neke hrkanje može biti kronični problem. Ponekad hrkanje može ukazivati i na ozbiljno zdravstveno stanje, kao što je apneja u snu. Osim toga, može biti i smetnja vašem partneru s kojim spavate.

Promjene načina života, kao što su gubitak težine, izbjegavanje alkohola prije spavanja ili spavanje na boku, mogu pomoći u zaustavljanju hrkanja.

Ana Marija Šantić, dr. med, specijalistica neurologije i somnolog o vezi između hrkanja i apneje

Hrkanje

Hrkanje je često povezano s poremećajem spavanja koji se naziva opstruktivna apneja u snu (OSA). Apneja nastaje tijekom spavanja smanjenjem tonusa (napetosti) tjelesne muskulature i mišića oko gornjega dišnog otvora (orofarinks), koji tada može biti i kompletno zatvoren. Struja zraka iz nosa tada se ne može probiti do donjih dišnih puteva i nastaje apneja – prekid disanja. Osobe s neliječenom apnejom tijekom spavanja prestaju disati, ponekad i stotinu puta tijekom noći.

Hrkanje kao simptom apneje u snu

Apneja u snu – simptomi

Nemaju svi hrkači OSA-u, napominju stručnjaci sa stranice Sleep Apnea, ali ako je hrkanje popraćeno bilo kojim od sljedećih simptoma, to može biti indikacija da posjetite liječnika:

 • prestanak disanja u snu
 • pretjerana pospanost tijekom dana
 • poteškoće s koncentracijom
 • jutarnje glavobolje
 • grlobolja nakon buđenja
 • nemiran san
 • dahtanje ili gušenje noću
 • visoki krvni tlak
 • bol u prsima noću
 • baše hrkanje je toliko glasno da vašem partneru ometa san
 • kod djece – poremećaj pažnje, problemi u ponašanju ili loš uspjeh u školi

Apneja u snu i hrkanje

Glasno i često hrkanje jedan je od pokazatelja apneje u snu. Kad osobe s apnejom zaspu, one mogu prestati disati na 10 sekundi ili više, čak i do minute. Oba stanja mogu biti uzrokovana ili pogoršana pretilošću, starenjem, oblikom glave i vrata, krajnicima.

Ako vi ili vaš partner često glasno hrčete, prestajete disati ili se gušite tijekom spavanja, osjećate nemir noću ili se osjećate pretjerano pospano tijekom dana, ne bi bilo loše posjetiti liječnika i porazgovarati s njim. Ako vaše dijete hrče, posavjetujte se s pedijatrom. Naime, i djeca mogu imati apneju.

Ako se ne liječi, apneja u snu može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući hipertenziju (visoki krvni tlak), moždani udar, kardiomiopatiju (bolest koja zahvaća mišićno tkivo srca), zatajenje srca, dijabetes i srčani udar. Neliječena apneja za vrijeme spavanja također može utjecati na vaš posao, neuspjeh djece i adolescenata u školi i slično.

Liječenje

Dijagnoza bolesti postavlja se u laboratoriju za poremećaje spavanja temeljem polisomnografskog snimanja. Pretraga je potpuno bezbolna. Nekoliko tankih elektroda prilijepi se na područje glave, a na područje lica i grudnog koša stave se senzori. Pacijent spava u apartmanu uz uređaj koji bilježi sve potrebne parametre za procjenu stanja dišnih puteva tijekom spavanja. Nakon što somnolog analizira prospavanu noć postavlja se dijagnoza te se utvrđuje o kojoj vrsti apneje se radi.

Liječenje srednje teških i težih oblika apneja u snu liječi se CPAP uređajem/uređajem za potpomognuto disanje. Uz njega spavaju mirno, bez osjećaja gušenja i bude se odmorniji.