Svjetski dan spavanja: Kvalitetan san i spavanje važni su za zdravlje

Kvalitetan san i spavanje važni su za naše zdravlje, a na Svjetski dan spavanja posjetite nas u poliklinici Neurosan gdje se održava Dan otvorenih vrata

Svjetski dan spavanja obilježava se 18. ožujka, a cilj mu je podizanje svijesti o spavanju u svrhu prepoznavanja koliko su kvalitetan san i spavanje važni za naše zdravlje. Obilježava se od 2008. godine pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije koja proučava medicinske aspekte sna, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana spavanja je “Kvalitetan san, zdrav um, sretan svijet.”

Gotovo 45 posto svjetske populacije ima probleme sa spavanjem. Nedostatak sna i poremećaji u spavanju sve se češće vezuju uz kronične bolesti kao što su pretilost, visok krvni tlak i karcinom. Zanimljivo je da se većina poremećaja spavanja može spriječiti ili liječiti, ali manje od jedne trećine osoba koje imaju problema sa spavanjem traži stručnu pomoć, prenosi stranica World Sleep Day.

Ljudi jednu trećinu života provedu spavajući. Spavanje je osnovna ljudska potreba, slično kao hrana i piće, te je kvalitetan san ključan za zdravlje našeg cjelokupnog organizma. Spavanje je, kao i vježbanje i prehrana, važno za regulaciju metabolizma kod djece. Također, postoje dokazi o povezanosti trajanja sna i pretilosti u djetinjstvu, a to je posebno prisutno kod djevojčica.

Tri ključna elementa kvalitetnog sna su trajanje, kontinuitet i dubina. Nedostatak sna ili nekvalitetan san mogu imati negativan utjecaj na naše zdravlje, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Loša kvaliteta sna može utjecati na našu pažnju, pamćenje i učenje, a nedostatak je povezan i s brojnim psihološkim problemima poput depresije, anksioznosti i psihoze. Stoga je kvalitetan san ključan za dobro zdravlje i kvalitetu života.

Smjernice za dobar san kod odraslih osoba

  • Odredite vrijeme za spavanje i vrijeme buđenja
  • Ako imate naviku priuštiti si popodnevni odmor, nemojte spavati dulje od 45 minuta tijekom dana
  • Izbjegavajte prekomjerno uzimanje alkohola četiri sata prije spavanja i nemojte pušiti
  • Izbjegavajte kofein šest sati prije spavanja. To uključuje kavu, čaj, gazirana pića, ali i čokoladu
  • Izbjegavajte tešku, začinjenu ili slatku hranu četiri sata prije spavanja. Lagani zalogaji su prihvatljivi
  • Redovito vježbajte, ali ne neposredno prije spavanja
  • Koristite udobnu posteljinu
  • Pronađite ugodnu sobnu temperaturu za spavanje i prozračite prostoriju u kojoj spavate
  • Blokirajte svu ometajuću buku i eliminirajte što je više moguće svjetla
  • Neka vam krevet služi za spavanje, a ne kao ured, radna soba ili soba za rekreaciju.

U Poliklinici Neurosan, na adresi Reljkovićeva 6, Dan otvorenih vrata održat će se 18. ožujka od 17 do 19 sati, uz obavezno nošenje maski. Na pitanja o spavanju posjetiteljima će odgovarati liječnici poliklinike. O apneji u spavanju imat će i priliku razgovarati s predsjednikom i članovima Udruge Apneja koji će vrlo rado iznijeti svoja iskustva. Stručnjaci Poliklinike NeuroSan posjetitelje će u ugodnim i moderno opremljenim prostorijama poliklinike također upoznati s procesom polisomnografije, odnosno cjelonoćnog snimanja.

Dan otvorenih vrata u poliklinici Neurosan.