Dijagnostika

Znamo koliko problemi sa spavanjem mogu utjecati na kvalitetu života te koliko je kvalitetan san važan, zato će Poliklinika NeuroSan odgovoriti na sva vaša pitanja u vezi problema sa spavanjem, a naša dijagnostika ponudit će vam potrebno cjelonoćno snimanje (polisomnografija ili poligrafija). Naši stručnjaci iz medicine spavanja (somnolozi) imaju višegodišnje radno iskustvo sa svim poremećajima spavanja. 

Ako vam je potrebno cjelonoćno snimanje (polisomnografija ili poligrafija), možete to učiniti u prostorijama poliklinike NeuroSan. Sobe za spavanje opremljene su najsuvremenijim dijagnostičkim uređajima svjetskoga ranga. Spavanje tijekom noći prati zdravstveno osoblje putem videonadzora. Izuzetno nam je važno da se osjećate ugodno, kao kod kuće, te smo posebno vodili računa o tome tijekom uređenja sobe. Na raspolaganju su vam odgovarajuća veličina kreveta, madraci i jastuci visokoga standarda, vlastita kupaonica, mogućnost gledanja TV-a, zvučna izolacija te zamračene i klimatizirane sobe.

Što je polisomnografija?

Polisomnografija cjelonoćno je neinvazivno snimanje pacijenata gdje se monitorira njegovo spavanje, disanje i kretanje. Pretraga je u potpunosti bezbolna i ugodna pacijentu. Ona također stručnom liječniku (somnologu) omogućuje detaljan uvid u problem spavanja.

Kako se radi polisomnografija?

Neposredno prije spavanja, zdravstveni stručni radnik najprije objasni pacijentu proceduru, a nakon toga priključi senzore, posebnom kremom, na mjesta na tijelu koja su za to predviđena, sukladno tome što se želi mjeriti. Najčešće se mjeri moždana aktivnost, pokreti očiju, tonus mišića, disanje, rad srca i saturacija kisika. Tijekom noći, zdravstveni djelatnik prati spavanje putem kamere u drugoj prostoriji te je pacijentu na raspolaganju za sve upite tijekom noći.

Tko je somnolog?

Somnolog je stručnjak medicine spavanja, a somnologija se bavi svim aspektima spavanja – od dijagnostike i liječenja poremećaja spavanja do poremećaja koji utječu na održavanje vaše budnosti.

Što je poligrafija?

Poligrafija je prenosiv uređaj priključen na pacijenta tijekom spavanja koji prati pacijentovo disanje, tonus mišića i saturaciju kisika. Namijenjen je za dijagnosticiranje apneje tijekom spavanja. Obzirom da je uređaj prenosiv, nije nužno da pacijent spava u Poliklinici NeuroSan, već je moguće spavanje i kod kuće.

Titracija uređaja za potpomognuto disanje (titracija CPAP uređaja)

Ako je pacijentu dijagnosticirana apneja tijekom spavanja, odnosno prekid disanja u trajanju od 10 sekundi ili dulje, u Poliklinici NeuroSan možete testirati uređaj (CPAP uređaj) kojim se liječi navedeni problem. Profesionalno medicinsko osoblje pruža potpunu podršku i odgovore na sva pitanja. U svojoj ponudi također imamo sve vrste maski i veličina za CPAP uređaje.