Jeste li se naspavali? Uskoro obilježavamo Svjetski dan spavanja, evo kako ga možete ‘proslaviti’

13. ožujka 2020. održava se 13. po redu Svjetski dan spavanja, međunarodno priznati događaj za podizanje svijesti o spavanju u svrhu prepoznavanja njegove važnosti te utjecaja na naše zdravlje.

Iako trećinu života provedemo spavajući, mnogi zanemaruju važnost kvalitetnog sna. Zbog užurbanog načina života i mnoštva obaveza koje se samo nakupljaju, naš ritam spavanja sve više pati.

Zanimljive činjenice o spavanju:

  • Čovjek je jedini sisavac koji svojevoljno odgađa spavanje.
  • Ljudi koji ne spavaju dovoljno vjerojatno imaju veći apetit zbog pada razine leptina, hormona koji regulira apetit.
  • Redovito vježbanje doprinosi mirnijem snu. Međutim, sporadično vježbanje ili neposredno prije spavanja otežat će vam san.
  • Čovjek može izdržati duže bez hrane, nego bez sna.
  • Prema podacima Nacionalne zaklade za spavanje (eng. National Sleep Foundation) čak 15 % stanovništva mjesečari.
  • Prema NASA-i, savršen drijemež traje 26 minuta.
  • Imate dilemu? Prespavajte prije donošenja odluke.! Dokazano je da REM spavanje pomaže u kreativnom rješavanju problema.

Kvalitetan san, balansirana prehrana i tjelesna aktivnost predstavljaju najvažnije čimbenike zdravlja, ali nažalost probleme sa spavanjem osjeća čak 45 posto populacije. Nedostatak sna i poremećaji u spavanju sve se više prepoznaju kao poveznica s kroničnim bolestima kao što su pretilost, visok krvni tlak i karcinom. Iako se većina poremećaja spavanja može liječiti, jako mali broj oboljelih traži  pomoć stručnjaka.

Poliklinika Neurosan
 Poliklinika Neurosan

Manjak sna uvelike narušava zdravlje i kvalitetu života, stoga se od 2008. godine obilježava Svjetski dan spavanja, a ove godine ga slavimo 13. ožujka.  Ovogodišnji slogan je: “Bolje spavanje, bolji život, bolji planet”, a njime se želi ukazati na utjecaj  kvalitetnog spavanja na naše mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje.

Upravo zato, povodom ovoga događaja, u Poliklinici NeuroSan, specijaliziranoj za poremećaje spavanja, na adresi Reljkovićeva 6, održat će se Dan otvorenih vrata.

Pozvani su svi, bilo da vas muče problemi sa spavanjem ili samo želite bolje razumjeti procese spavanja, na sva vaša pitanja odgovarat će liječnici poliklinike: dr. Barbara Barun, dr. Petra Nimac Kozina, dr. Ana Marija Šantić i dr. Radmila Buljan.

O apneji u spavanju posjetitelji će imati priliku razgovarati sa predsjednikom i članovima Udruge Apneja koji će vrlo rado iznijeti svoja iskustva s ovim problemom spavanja.

Svi posjetitelji moći će razgledati moderne i prema najvišim standardima opremljene prostorije te se upoznati s procesom polisomnografije, odnosno cjelonoćnog snimanja, kao i ostalim uslugama koje poliklinika nudi.

Poliklinika Neurosan

Sve o važnosti spavanja doznajte 13. ožujka 2020. od 17 sati na adresi Reljkovićeva 6, Zagreb, a sve dodatne informacije o Danu otvorenih vrata pronađite na web stranici te društvenim mrežama Poliklinike NeuroSan ili putem maila na neurosan@neurosan.hr.

Zdrav san temelj je zdravlja, uspješnosti i osjećaja sreće. Izgledajte bolje, osjećajte se odlično, budite učinkoviti, učite više i zabavljajte se!

 

*Članak u cijelosti prenesen sa net.hr