Iskustvo supruge – život s apnejom

U Polikliniku NeuroSan smo stigli “5 do 12” kad je moj suprug već bio u stadiju teške apneje (AHI 100.3) te u nemogućnosti normalnog funkcioniranja u obavljanju svakodnevnih obaveza. Zbog potpune neispavanosti i umora nije mogao ostati budan duže od par minuta. Zadrijemao bi čim bi negdje sjeo ili se opustio, a zbog pospanosti već nakon 10-15 min vožnje nije bio u stanju voziti. Događalo se da zadrijema čekajući na semaforu!
S obzirom da je već nekoliko godina nemirno spavao, jako hrkao i imao zastoje u disanju često sam mu govorila kako nešto nije u redu i da treba posjetiti liječnika, no suprug je to ignorirao jer je bio uvjeren da je neispavan zbog male djece (1, 3 i 5 god). Ja sam naivno mislila da je razlog teškog disanja u kilogramima (160kg) te da mu to opterećuje prsni koš. Trudila sam se kuhati dijetno i poticati ga na treninge i aktivnosti kako bi smršavio, no unatoč tome kilogrami nisu opadali i tek sam tada posumnjala da je nešto drugo u pitanju.
Supruga je teško bilo nagovoriti da ode na kontrolu u neku specijaliziranu kliniku jer je i dalje bio nesvjestan svojih zastoja u disanju i tvrdio da nije bolestan. Morala sam ga dovestii pred gotov čin na način da sam sve unaprijed dogovorila u klinici, a njemu prezentirala da ide na razgovor sa doktorom oko hrkanja i zastoja u disanju.
Čim je napravio polisomnografiju i vidio rezultate ostao je jako šokiran ali se tada osvijestio i odmah prihvatio primjenu CPAP aparata na koji se odlično priviknuo i već prvu noć spavao „kao beba“. U roku od pola godine izgubio je 20 kg samo zbog primjene aparata bez posebnog režima dijete, a AHI indeks je uz primjenu CPAP aparata pao u prosjeku na 4 do 5, dok ponekad bude i 0 !!
Život nam se vratio u normalu. Suprug je aktivan cijeli dan, ima snage i volje za sve obveze, nije neispavan, ujutro se osjeća odmorno, a ni više mu se ne događa da zadrijema u vožnji. Žao mi je što nisam ranije reagirala, no bitno je da smo uz pomoć Poliklinike Neurosan našli brzo i efikasno rješenje.

I.B.