Vrtoglavica (Vertigo)

Vrtoglavica je subjektivni osjećaj pokreta, zapravo halucinacija kretanja koje ne postoji. Bolesnik ima subjektivni osjećaj da se okreće ili da se sve oko njega okreće. Često se javlja u napadajima  praćena mučninom i povraćanjem. Smetnje mogu biti takvog intenziteta da bolesnik ne može ustati iz kreveta a nekada i samo pomicanje glave u krevetu izaziva neugodan osjećaj vrtnje praćen povraćanjem.  Ako se radi o kroničnom stanju uglavnom vezanom uz poremećaje moždane cirkulacije tada je prisutna nesigurnost u hodu sa zanošenjem u stranu te naglim padovima bez gubitka svijesti sa mogućim ozljeđivanjem.

Vrtoglavica nije bolest za sebe nego simptom brojnih poremećaja centralnog živčanog sustava ili unutarnjeg uha. Javlja se kod neuroloških bolesti poput moždanog udara, poremećaja moždane cirkulacije ili pritiska vratne kralježnice na arterije vrata, multiple skleroze, upale mozga, epilepsije, tumora mozga. Niska razina šećera u krvi, anemija i neke srčane bolesti mogu se manifestirati vrtoglavicom.

Od poremećaja u unutarnjem uhu poznat je Menierov sindrom  gdje se uz vrtoglavicu naglo razvija i gubitak sluha i šum u uhu. Vestibularni neuritis obično se javlja nakon virusne infekcije i nastaje naglo.  Bolest putovanja ili morska bolest zagorčava osjetljivim osobama duža putovanja. Nastaje naglo  sa mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom, hladnim znojem. Poremećaj je na razini  unutarnjeg uha i prijenosa informacija o kretanju u središnji živčani sustav. Može se uspješno prevenirati lijekovima koji se uzimaju neposredno prije putovanja.

Vrtoglavica je čest i neugodan simptom. Nekada može biti znak ozbiljnih bolesti središnjeg živčanog sustava poput moždanog udara, tumora mozga ili epilepsije. Potrebno je svakoj vrtoglavici ozbiljno pristupiti i učiniti ciljane pretraga da se isključe ili potvrde određena bolesna stanja koja mogu biti uzrok vrtoglavice.