Ultrazvuk (CDFI, TCD, TCCS)

Liječenje i obrada cerebrovaskularnih bolesti (bolesti koje zahvaćaju krvne žile vrata i mozga, od kojih je najčešća moždani udar) pripada domeni cerebrovaskularne neurologije. Često zahtijeva i multidisciplinarni pristup kardiologa, endokrinologa te fizikalnog terapeuta.

CDFI metoda

Kao osnovna i neophodna pretraga takvih stanja ističe se ultrazvuk (CDFI, TCD, TCCS) vratnih (karotidnih i verterbalnih arterija) te intrakranijskih arterija. Evaluacija žila na ovaj način daje uvid u lokalno te indirektno i u sistemsko stanje arterija. Pretraga je bezbolna, neinvazivna, ne zrači, a u rukama iskusnog ispitivača s visokom osjetljivošću detektira postojanje stenotičkih i ostalih promjena, te čak i isključuje potrebu za daljnjom invazivnom obradom. S obzirom na to da je otprilike 15% svih moždanih udara uzrokovano karotidnom bolešću, rano otkrivanje stenoza (suženja) žila predstavlja najučinkovitiju prevenciju istoga. Takoder, CDFI je metoda izbora kod praćenja bolesnika nakon operativnog zbrinjavanja (ili postavljanja stenta) karotidnih stenoza (suženja arterija koje opskrbljuju mozak krvlju).

Dogovorite termin za ultrazvučnu pretragu kod naših iskusnih dijagnostičara kako biste na vrijeme otkrili potencijalne probleme i poduzeli preventivne mjere.

Ultrazvuk