Savjeti za zdravo spavanje

Kvalitetan i miran san ključan je za naše fizičko i mentalno zdravlje. No, ubrzani način života i svakodnevni stres često ga remete, ostavljajući nas umornima i bezvoljnima. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primijeniti kako biste poboljšali kvalitetu sna i budili se odmorni i spremni za nove izazove.

U nastavku saznajte korisne savjete koji će vam pomoći da se naspavate i probudite osvježeni. Njihova primjena pomoći će vam da stvorite zdrave navike spavanja, smanjite stres i anksioznost prije spavanja te uživate u dubokom i kvalitetnom snu.

  1. „Dozvolite“ si spavanje. Iako se ponekad čini teško uz sav posao koji se treba obaviti tijekom dana, pokušajte svoje spavanje shvatiti ozbiljno i staviti na listu prioriteta. Ujutro ćete biti zahvalni samim sebi.
  2. Ne razmišljajte o problemim tijekom večeri. Znamo da se ponekad čini teško, ali pokušajte svoje brige i probleme ostaviti sa strane nekoliko sati prije spavanja.
  3. Razvijte ritual spavanja. Činite iste stvari svake noći prije spavanja, na taj način ćete svojem tijelu signalizirati da se opusti prije spavanja
  4. Zadržite satnicu. Zadržite svoj biološki sat na način da uvijek u isto vrijeme odlazite u krevet te da se budite svako jutro u isto vrijeme (čak i vikendima).
  5. Stvorite opuštajući prostor za spavanje. Spavajte u mračnom prostoru bez buke ili iznenadnih zvukova
  6. Spavajte u udobnom krevetu na kvalitetnom madracu. Teško je spavati u krevetu koji je premali, pretvrd ili premekan.
  7. Redovito vježbajte. Na taj način možete se opustiti od svakodnevnog stresa, ali nemojte vježbati neposredno pred spavanje.
  8. Ne koristite stimulanse. Konzumiranje stimulansa kao što je kava može otežati odlazak i mogućnost uspavljivanja.
  9. Ne pušite. Još jedan od razloga zašto trebate prestati pušiti je jer pušačima treba duže vremena da zaspu i češće se bude tijekom noći.
  10. Reducirajte konzumaciju alkohola. Pijenje alkohola neposredno prije spavanja stvara isprekidano i djelomično spavanje.

Ako unatoč primjeni ovih savjeta i dalje imate poteškoće sa spavanjem, razmislite o posjetu somnologu kako biste pronašli rješenje za svoj problem i ponovno uživali u okrepljujućem snu.