Cerebrovaskularne bolesti

Cerebrovaskularne bolesti (Morbus cerebovascularis) su skupina bolesti čiji zajednički nazivnik uključuje akutno ili kronično oštećenje moždanih ili vratnih krvnih žila, najčešće arterija.

U većini slučajeva uzrokuju poremećaje cirkulacije koji se prezentiraju sindromom moždanog udara koji je i najčešća cerebrovaskularna bolest. U Hrvatskoj (kao i u Europi i svijetu) moždani udar drugi je uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta. U Hrvatskoj 10% umrlih stanovnika zapravao umire od moždanog udara. Osnova velike većine poremećaja cirkulacije je aterosklerotska bolest žila.

Ateroskleroza

Ateroskleroza je bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcija i drugih tvari u stjenci krvne žile što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stjenke krvne žile.

Faktori rizika cerebrovaskularnih bolesti dijele se na čimbenike rizika na koje nije moguće utjecati (kao što su dob, spol i genetsko nasljeđe) i na koje se može utjecati, a vodeći su uzrok u čak 90% moždanih udara. U tu skupinu spadaju: povišen krvni tlak, srčane bolesti, poremećaji ritma srčanog rada (najčešće fibrilacija atrija), šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, pretilost, nedovoljna fizička aktivnost, prekomjerna konzumacija alkohola stres te značajno suženje karotidnih arterija.

Otkrivanjem, uklanjanjem ili modificiranjem čimbenika rizika moguće je u značajnoj mjeri smanjiti učestalost moždanog udara. Izrazito je važno napomenuti da u sekundarnoj prevenciji moždanog udara i liječenju cerebrovaskularne bolesti uz najbolju medikamentoznu terapiju rizik i modificiranje faktora rizika, isti se može smanjiti za čak 80 %. Također, kao posljedica cerebrovaskularne bolesti s vremenom se može razviti stanje vaskularne demencije. To su pacijenti s kognitivnim smetnjama (pamćenje, koncentracija, spavanje) koje su nastale zbog cerebrovaskularne bolesti (bilo nakon većeg ishemijskoga ili hemoragijskoga moždanog udara), lakunarne bolesti i mikroskopskih kortikalnih infarkta te cirkulacijskih bolesti koje uzrokuju infarkte bijele tvari.

Pozivamo vas da dogovorite termin za detaljno savjetovanje kod naših specijalista kako biste saznali više o prevenciji i liječenju ovih opasnih bolesti. Obratite nam se s povjerenjem.